Om JVMv Kontakta Aktuellt Spår/Sidospår Arkiv Länkar

 

Stefan Nilsson har gjort en handledning i konsten att publicera en bild i vårt Forum! Stort tack till Stefan
Vill du ladda hem handledningen för utskrift finns den även som en Pdf-fil här.

Bilduppladdning i Järnvägshistoriskt forum (gäller MS Windows för PC)

I Järnvägshistoriskt (i forts. Jvmv) forum finns ingen möjlighet att ladda upp bilder direkt i inlägg från sin hårddisk. Man måste först ladda upp dem till en extern webbplats, antingen via eget webbhotell eller någon av de bildtjänster finns på internet. Oavsett vilket så är det vitsigt att ladda upp sina bilder innan man börjar skriva ett inlägg.

En bildtjänst är PhotoBucket (www.photobucket.com). Det finns fler likadana, men vi använder denna webbplats i exemplet. Tjänsten är gratis eftersom den är annonsfinansierad. Det som kan vara värt att tänka på är att ”gratis” oftast inte betyder helt fritt. Antingen får man stå ut med reklam, s.k. pop-ups eller något annat.

Innan man laddar upp sina bilder ska de omvandlas till webbformat. Det innebär att de ska vara i format JPEG (t.ex. ”bildnamn.jpg”) och inte alltför stora. En bredd på 800 pixlar är användarvänligt i de flesta fall, så man slipper flytta hemsidan i sidled. På PhotoBucket kan man välja max 800x600 pixlars storlek, så skalas större bilder automatiskt ner till detta - praktiskt. Det finns också funktioner för att rotera, skala om m.m. bilderna i PhotoBucket.

Rätt format
JPEG (joint photographic experts group) är ett vanligt format idag med digitalkameror m.m. och det som mest används för visning av fotografiska bilder på internet. Även GIF (graphics interchange format), PNG (portable network graphics), BMP (bitmap) och TIFF (tagged image file format) är vanliga bildformat, men de behöver omvandlas till JPEG. (GIF är främst till för småbilder. PNG kan användas istället för JPEG men tar mer utrymme.)

I Windows för PC medföljer programmet Paint, som kan läsa och bearbeta dessa format (för Mac finns motsvarande program). Starta Paint (eller något annat; oftast medföljer bildprogram till scannern eller digitalkameran) och öppna din bild genom ”Arkiv -> Öppna”. Välj sen ”Arkiv -> Spara som…” med filformat JPEG, klicka ”Spara”, så är det klart; se fig. 1. OBS: undvik åäö samt mellanslag i filnamn; a-z, 0-9 samt . _ - rekommenderas.
Spara bild i JPEG-format i Paint. 
Figur 1: Spara bild i JPEG-format i Paint.

Det lilla men mycket användbara gratisprogrammet IrfanView (www.irfanview.com) kan rekommenderas för att justera bilders storlek och format m.m. i PC.
(Man kan även justera vridning, ljusstyrka, kontrast etc. på bilden samt göra utsnitt av detaljer m.m. innan man spar ner den, men det går vi inte in på här.)

Ladda upp bild
Gå till den bilduppladdningstjänst som du valt. Registrera dig med användarnamn och lösenord. Börja gärna med att skapa ett nytt album (1 i fig. 2), särskilt ifall du tänker dig att ladda upp olika slags bilder. Nästa steg är förslagsvis att ställa in maximal bildstorlek till 800x600 pixlar (2 i fig. 2). Många tycker stora bilder är bättre, men ett lagom format är oftast att föredra för läsarnas skull, så de slipper scrolla hemsidan i sidled.
Skapa nytt album och maximera ev. bildstorleken i PhotoBucket.
Figur 2: Skapa nytt album och maximera ev. bildstorleken i PhotoBucket.

Klicka sen på knappen ”Bläddra” (1 i fig. 3), välj den fil du vill ladda upp från din hårddisk (2 i fig. 3) och klicka ”Öppna” (3 i fig. 3). Är du nöjd så, är det bara att klicka på knappen ”Upload” (4 i fig. 3):
Välj din bild och ladda upp den i PhotoBucket.
Figur 3: Välj din bild och ladda upp den i PhotoBucket.

Kopiera bildens Internetadress som den fått i PhotoBucket.Efter några sekunder ser du en miniatyr av din bild nertill på hemsidan. Under den finns fyra rader med rutor. Texten i rutorna är länkar till bilderna och det är en av dem vi ska använda för att sedan infoga bilden i ett inlägg i Jvmv forum.  Klicka i rutan ”Direct link” – hela textraden ska bli blåmarkerad. Högerklicka nu med musen och välj ”Kopiera”; se fig. 4:

Figur 4: Kopiera bildens Internetadress som den fått i PhotoBucket.
 

 

 

 

 

Kopiera nu inget annat under tiden vi går till Jvmv forum, för då försvinner bildlänken ur urklippshanteraren!

Infoga bild i inlägg
Gå till Jvmv forum, gärna i ett nytt webbläsarfönster, så PhotoBucket-sidan ligger kvar. Välj ”New topic” eller gå till ett inlägg som du vill besvara och där du vill visa din bild. Det kan vara strategiskt att redan i det här läget högerklicka i textfältet och välja ”Klistra in”; se fig. 5:
Klistra in bildlänken i textrutan för nytt inlägg (eller svar), så den inte försvinner.
Figur 5: Klistra in bildlänken i textrutan för nytt inlägg (eller svar), så den inte försvinner.

Skriv övrig text i rutan. Markera sen raden med bildlänken med musen och klicka på knappen ”Image” till höger. Två s.k. taggar [img] respektive [/img] placeras på ömse sidor om texten. Det är dessa taggar som talar om för forumet att det är en bild som ska visas; se fig. 6:
Markera bildlänken och klicka på knappen Image. 
Figur 6: Markera bildlänken och klicka på knappen Image.

Att förhandsgranska inlägg i forum (knappen ”Preview”) är alltid bra, så man ser om allt har fungerat eller inte – se fig. 7:
 Förhandsgranskningen visar här att nåt har blivit fel med bildlånken.
Figur 7: Förhandsgranskningen visar här att nåt har blivit fel med bildlånken.

Det röda krysset i fig. 7 betyder att nåt blivit fel i bildlänken så att bilden inte kan hittas. Kontrollera så att adressen till bildens plats stämmer. Den måste ex.vis börja med ”http://” för annars förstår inte forumet att bilden ligger nånstans på internet. Om det är svårt att se om adressen stämmer, så öppna gärna bilden i stort format (full size) i albumet på PhotoBucket. Till höger på sidan syns då rutan för Direct link och bildlänken mycket tydligare.

Förfarandet för att visa en bild från annan plats på internet är exakt likadan, men man slipper använda Paint och en bildtjänst. Bara att kopiera dess internetadress och klistra in i rutan för inlägg – OBS dock upphovsrätten!


Bilden är infogad i inlägget – allt har fungerat!
Figur 8: Bilden är infogad i inlägget – allt har fungerat!

Om allt ser ut som du tänkt dig är det bara att klicka på knappen ”OK – Submit” i forumet och skicka inlägget.

Grattis – du har just lagt in en bild från din hårddisk via en bildtjänst till ett foruminlägg!

Stefan Nilsson

2008-01-24

www.arstuga.se

Tack till Johan Stenson och Rolf Sten för goda synpunkter!

Åter till forumsidan? 

 


Senaste uppdatering 2008-01-26 Redaktör Rolf Sten