Om JVMv Kontakta Aktuellt Spår/Sidospår Arkiv Länkar
 

 

Så var öppet Hus i Herrljunga år 2007 slut!
19 maj. Här passerar tåg 69042 i full fart Horshaga på linjen mellan Vedum och Vara
19 maj. Här passerar tåg 69042 i full fart Horshaga på linjen mellan Vedum och Vara. Foto: Ulrik Martinusson

Vi började den torsdagen 17 maj. Vädret var inte det bästa, det hällregnade mest hela dagen. Trots detta kom det flera intresserade för att se ångloken SJ B 1038 och SJ A5 1545 under ånga.
Det var också provkörning av de båda loken på Herrljunga bangård under torsdagen. SJ B 1038 hade problem med Ångloket SJ A5 1545 körs ut ur stallet inför dagens första tågde s.k Flodinventilerna. Loket lät som ett turbinlok och vi kunde snabbt konstatera att tre av fyra ventiler inte fungerade som de skulle. Efter genomgång och översyn av "Flodinarna" kunde provkörningen fortsättas, nu utan anmärkning.
    Höjdpunkten under ”öppethusdagarna” var ändå de ångtågsresor som Nässjö Järnvägsmuseum i samarbete med Jvmv Herrljunga gjorde på lördagen den 19 maj. Två stycken resor till Lidköping gjordes, en på morgonen och en på eftermiddagen.
   Resorna blev något av en succé. Båda loken drog morgontåget till och från Lidköping. Det sista tåget var fullsatt.
Övre bilden: Ångloket SJ A5 1545 körs ut ur stallet
inför dagens första tåg.
Nedre bilden: Lokpersonalen står och diskuterar
lokskadan på SJ A5 1545. Foton: Anders JohanssonLokpersonalen står och diskuterar lokskadan på SJ A5 1545.
Tyvärr drabbades ångloket SJ A5 1545 på första resan av varmgång på ett storlager i tåg 69041 och väl framme i Herrljunga kunde man konstatera att loket inte kunde agera dragkraft i eftermiddagstågen 69042/43.  Det blev därför SJ B 1038 som fick rädda situationen och ensam dra eftermiddagens tåg. Med 8 st vagnar i ”kroken” bar det sedan mot Lidköping och B 1038 gjorde nog ingen besviken. Längs järnvägen stod väldigt många intresserade för att få se detta ångtåg.
Det blev något av en folkfest där allmänheten passade på åka med tåget någon sträcka.
   När sedan tåget kom tillbaka till Herrljunga i rätt tid var det dags för växling under ett antal timmar. Dagen avslutades med en välbehövlig middag för alla inblandade. Nästa år hoppas vi på ett nytt "Öppet Hus" med samma goda kamratskap och stämning.

Vi inom Jvmv Herrljunga vill passa på att Tacka Nässjö Järnvägsmuseum för en helt underbar lördag.

Per-Åke Lampemo


 

Åter till arkivets huvudsida? 

 


Senaste uppdatering 2007-12-03 Redaktör Rolf Sten